Klein Boonschate Landscaping trots op succesvolle eerste editie Green Sensation

Het team van Klein Boonschate Landscaping kijkt terug op een geslaagde eerste editie van Green Sensation. Een twintigtal standhouders zorgde samen met het Holtense hoveniersberijf voor een kleurrijk en afwisselend groen-event. Van modeltuinen en tuinontwerp tot buitenkeukens, van lokale wijn tot hoogwerkers en van bloemstukken tot bestrating, alles wat met het tuin- en buitenleven te maken heeft was aanwezig. Ondanks het druilerige weer op zaterdagochtend, was het toch al vroeg in de ochtend gezellig druk. Een paar honderd belangstellenden genoten de hele zaterdag door van de stands en deden inspiratie voor hun tuin op.

,,Ik heb heel veel leuke dingen gezien en zeker ook ideeën voor mijn tuin opgedaan”, zegt een enthousiaste tuinliefhebber. ,,De wand met tuinontwerpen vind ik erg inspirerend en ook de modeltuin geeft me inzichten die ik zeker voor mijn eigen tuin ga gebruiken.” Mevrouw Muller heeft ook genoten van haar bezoek aan Green Sensation. ,,Het is mooi opgezet met prachtige bomen en planten. Complimenten en leuk om te zien hoe jullie dit gezamenlijk met andere bedrijven hebben gerealiseerd.”

De buitenkeukens van Fuego en Stegeman Luxe Outdoor zijn ook in trek. ,,Ik ben al heel lang op zoek naar een leuke buitenkeuken”, laat een van de bezoekers weten. ,,Door Green Sensation en de adviezen van de standhouders ben ik weer een stapje verder en komt er volgend seizoen zeker een buitenkeuken met alles erop en eraan.”

De plantendokter heeft het druk gehad. ,,Ik heb heel veel vragen gekregen”, zegt hij. ,,Zo was er een dame die een Dahlia heeft die niet tot bloei komt. Ik heb een tak van de plant meegenomen en duik straks de boeken in om te zoeken naar de oplossing. Komende week neem ik contact met haar op om te zeggen wat ze er aan kan doen. Er was ook iemand die zwarte vlekken in de bladeren van een Perenboom heeft. Dat betekent dat de boom een tekort heeft aan potent-kali. Dat kunnen wij verhelpen.”

De standhouder van Rosas is ook enthousiast. ,,Mensen vinden onze stand er goed uitzien en genieten van de bloemstukken. Ook heb ik al een aantal bossen bloemen verkocht. Helemaal prima!” Harrie Kettelerij, van Kettelerij bloembinderij, merkt dat mensen de combinatie mens-natuur interessant vinden. ,,Ons credo ‘dichtbij de natuur’ slaat aan. In dat kader hebben wij  speciaal voor deze beurs een kruidenrek van ’cortenstaal’ ontworpen. Dat is uitermate geschikt voor buiten omdat er, zodra het nat wordt, zo’n dichte laag roest op komt dat het materiaal er onder niet verder roest. Mensen kunnen er hun verse kruiden, zoals munt en basilicum inzetten en het vervolgens dichtbij de keukendeur plaatsen.”

Bijzondere vermelding verdient de stand van Palmen en Zo. Een grote verzameling wuivende palmen geeft een tropisch tintje aan het terrein. En dat trekt publiek. ,,Ik heb veel mensen gesproken”, zegt de eigenaresse van het bedrijf. ,,De meesten willen dat ik eerst bij hun thuis kom kijken naar de mogelijkheden in de tuin. Dat is ook prima. Palmen zijn nu eenmaal geen alledaagse bomen in de Nederlandse tuin en vereisen speciale zorg. Uiteraard nemen we die zorg graag voor onze rekening en gaan we met alle plezier met mensen in gesprek.”

Een heel ander soort stand is die van Engbers Bosbeheer. ,,Mijn bedrijf richt zich op drie takken van sport”, vertelt eigenaar Reinier Engberts. ,,Ik geef advies over bos- en landschapsbeheer, geef veiligheidstrainingen voor aannemers die zich met groenbeheer bezighouden en ik verzorg certificering voor organisaties die zich richten op bos- en natuurbeheer.” Engberts is tevreden over Green Sensation. ,,Ik heb leuke contacten gelegd en interessante gesprekken met bezoekers gevoerd.” Binnenkort werkt Engberts intensief samen met Klein Boonschate. ,,Ik heb een landgoed rond de Heksenweg in het buitengebied van Holten. Het team van Klein Boonschate gaat daar de beheerswerkzaamheden uitvoeren.”

Bij de stand van Triathlonteam Holten, dat gesponsord is door Klein Boonschate, zijn veel bezoekers op de fiets gesprongen. De snelste van de dag is Roy Ruiter. Hij fietste 1 kilometer in een tijd van 1, 24 en gaat met een professioneel Klein Boonschate Triathlon pak naar huis.

,,Het was een mooie dag”, zegt Dennis Klein Boonschate na afloop van het evenement. ,,We hebben veel mensen gesproken en leuke reacties gehad. Ik ben trots op mijn team en op onze partners in groen. Iedereen heeft zijn steentje bijgedragen en dit tot een succes gemaakt. Dat hebben we toch maar mooi samen voor elkaar gekregen.”

Genieten en Verwilderen

Romke van de Kaa houdt pleidooi voor “verwildering” in de tuin, plezier in de tuin staat voorop

Green Sensation, het Groen-event van Klein Boonschate Landscaping, is succesvol  gestart met een lezing van Romke van de Kaa. Al vroeg op de vrijdagochtend van de 18e september is het een drukte van belang in de tent op het terrein van het Holtense hoveniersbedrijf. Een vijftigtal tuinliefhebbers stroomt de tent in. De sfeer zit er meteen goed in: veel geanimeerde gesprekken en leuke ontmoetingen. Men is uiteraard vooral nieuwsgiering naar het verhaal van Romke van de Kaa. Als publicist in diverse tuinbladen heeft hij inmiddels zijn sporen verdiend en is hij een grote bekende onder de tuinliefhebbers.

Na een openingswoord van Dennis Klein Boonschate neemt Romke van de Kaa het woord. Hij laat er geen gras over groeien en geeft meteen aan dat het deze ochtend gaat over “verwildering” in de tuin. Of, zoals hij het zegt, een kleurrijke tuin zonder al te veel onderhoud en werk. Wie wil dat niet?

De vakantie naar je eigen tuin halen

Hij start zijn verhaal met inspirerende plaatjes uit het buitenland: een veld vol anemonen en een olijfboomgaard met klaprozen. Prachtige, kleurrijke foto’s die doen verlangen naar exotische bestemmingen. Maar, zo stelt Romke van de Kaa, dit is in Nederland ook mogelijk. Denk aan een veld Knotwilgen met daar tussen Klaprozen. Dat geeft hetzelfde impressionistische en kleurrijke effect. ,,Zo haal je de vakantie naar je eigen tuin”, aldus van de Kaa.

Tuinieren met de losse pols

Vervolgens houdt hij een pleidooi voor een kleurrijke weidetuin vol bloemen. ,,Een mooie tuin vol kleur hoeft niet veel werk met zich mee te brengen”, stelt van de Kaa. ,,Een kwestie van tuinieren met de losse pols en de natuur de ruimte geven.” Van de Kaa geeft aan dat Ratelaar inzaaien wonderen doet. Deze plant parasiteert goed op gras en geeft andere soorten veel ruimte. Hij adviseert dan ook om, als je een wilde bloementuin nastreeft, hiermee te beginnen. Na vele mooie foto’s met allerlei bloem- en kleurvariaties die vele aanwezigen inspiratie geven, vertelt hij wat hij zelf aan onderhoud doet.

,,Ik maai hooguit een tot drie keer per jaar. Meestal doe ik dat eind augustus. Het is aan te raden te wachten tot de bloemen zes weken zijn uitgebloeid”, geeft hij zijn gehoor mee. Uiteraard houdt hij rekening met de dieren in de tuin en wordt er zorgvuldig gemaaid. Van de Kaa laat vervolgens zien dat een bloementuin ook heel goed toegepast kan worden in kleine tuinen. ,,Plant het gazon gerust vol met tulpen, narcissen en andere bloembollen. Ook een kleine tuin wordt dan een feest om van te genieten.”

 

Tuinieren met akkerbloemen

Een andere variant van een “wilde” tuin is het zaaien van akkerbloemen. Van de Kaa adviseert  tuinliefhebbers om een paar vierkante meter hiervoor te reserveren en ieder jaar op losse grond diverse mengsels van akkerbloemen te zaaien. Klaprozen, korenbloemen, komkommerkruid: alles is mogelijk. ,,Als het maar op de losse grond ingezaaid wordt. Op gras gaat dit niet werken”, waarschuwt van de Kaa.

Verwilderen in nette tuinen met borders

Zelfs in de Engelse, toch vaak strak aangelegde tuinen, is het mogelijk om de natuur de ruimte te geven en wilde bloemen te laten groeien. Van de Kaa laat een foto zien van een Engelse tuin vol hagen waartussen wilde Margrieten groeien. Dat geeft een prachtig effect. Maar ook in tuinen met grind, gekscherend ‘kattenbaktuinen’ genoemd door Van de Kaa, kunnen bloeiers worden geplant. Dat laat de tuin veel meer leven, vindt hij. Rotsplantjes doen het daar prima in, zo laat hij met enkele beelden zien.

Vervolgens inspireert hij de tuinliefhebbers met plaatjes van een aantal stenen muren, gemetseld of gestapeld, waartussen planten groeien. Dat kan zowel in de zon als in de schaduw en geeft een gezellig effect aan de tuin, vindt Van de Kaa. Ook planten tussen terrastegels kunnen een verrassend effect geven, blijkt uit de geweldige voorbeelden die hij laat zien. ,,Zo kan een betegelde tuin toch een paradijs worden”, aldus Van de Kaa. ,,Dat hoeft niet altijd met potten en plantenbakken.”

Met een opvallend verhaal over kunstenaar Louis le Roy, die in Heerenveen een berm wilde laten begroeien op basis van puin en die later in Mildam de Ecokathedraal heeft gecreëerd , besluit Van de Kaa zijn inspirerende betoog over verwildering in de tuin. ,,Maar het genieten van de tuin is het belangrijkst”, geeft hij zijn gehoor als allerlaatste mee.

En zo is het ook! Een tuin is om in te leven, te genieten, te zonnen, te eten, te barbecueën, te ontmoeten en te toasten op een mooi bestaan. Het team van Klein Boonschate Landscaping bedankt u voor uw aanwezigheid en staat graag voor u klaar om u met uw tuin te helpen. Want ook voor ons staat uw plezier van uw tuin centraal!

Name